LRF Balıkçılığı Nedir? Malzemeleri Nasıl Seçilir?
Son dönemlerin en popüler avcılık çeşitlerinden biri olan LRF balıkçılığı beraberinde pek çok soru işaretini de getiriyor. Meraklısına son derece zevkli gelen ve balık avını farklı bir boyuta taşıyan LRF avcılığı için gerekli olan en önemli iki isim ise sabır ve istikrar. Her atış sonrasında heyecanla bekleyen avcılar farklı balık çeşitleri karşısında büyülenirken bu avla aslında bambaşka duyguları tadıyor. LRF balıkçılığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve konunun uzmanı haline gelmekse biraz zaman alıyor. İşte adından sıkça söz ettiren LRF balıkçılığı hakkında merak edilen tüm detaylar!
LRF Nedir?
Türkiye’ye birkaç yıl önce gelen ve gelir gelmez ünlenen LRF balıkçılığının çıkış yeri Japonya’dır. Japonya’dan da Avrupa’ya kadar yayılan bu avlanma türünde ince kamışlar başroldedir. Light Rock Fishing olarak açılan LRF kavramı ilk başlarda hafif kaya balıkçılığı olarak anılsa da şimdilerde kaya, kum ya da taşlık alanların tümünde gerçekleştiriliyor. Bu yöntem verimli bir avlanmanın kapılarını aralar ve farklı tür balıklarla karşılaşmanızı sağlar. Her oltayı çekiş bu nedenle heyecan doludur. Çok hafif kamış ve makinelerle yapılan avlanma genellikle 50 – 200 gr arasındaki kurşun ağırlığı ile çalışan bireyleri zorlayabilir. Ancak hafif malzemelere alıştıktan sonra zorluklar da ortadan kalkar. Bu nedenle ilk denemelerde meydana gelen başarısızlıklar gayet normaldir. LRF nedir sorusuna bu metin ile en kısa halde cevap verilebilir. Balık avı sezonuna farklı bir soluk getiren bu sistem balık avını hobi edinenlerin vazgeçilmez ismidir.
LRF Malzemeleri Nasıl Seçilir?
Balıkçılık farklı koşullarda farklı malzemeler gerektiren bir alandır. Bu nedenle LRF malzemeleri de kendi alanına özel olan özelliklere sahiptir. Yem ağırlığı genellikle 0,5 gr’dan başlar, oldukça hafiftir. Silikon kurtçuklar, teke ve karides çeşitleri yem çeşitleri arasında yer alır. Küçük yapılı sahte yemler olta takımlarının da küçülmesini sağlar. Otla seçimi de yeme göre yapılır. Kamış çeşidi oltaya takılan yemi istenilen uzaklığa atmaya yararken devri yüksek makineler bu işlem için en uygun seçenektir. LRF kamış seçiminde tercihinizi esnek olandan yana kullanmalısınız. Konu iğne ve yem seçimine geldiği zamansa önceliği Jig Head’e vermeniz gerekir. En çok tercih edilen bu isim konforlu bir kullanım deneyimi yaşamanızı sağlar. Seçeceğiniz silikon yemlerinde çok büyük olmamasına ve gerçeğiyle bire bir aynı olmasına dikkat edin. Kıstırma ve iki yanı delikli kurşunlar ile farklı kombinasyonlar elde edebilirsiniz. Ayrıca seçilecek olan sahte yemin Jig Head’e uyum olmasına da dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde birlikte kullanımı mümkün olmayacaktır.
LRF ile Spin Farkı
LRF balıkçılığı gündeme geldiğinden beri spin ile arasındaki fark merak edilmeye başlanmıştır. Her ki avlanma türü ilk etapta birbirine benzetilse de aralarında keskin farklılıklar vardır. Balığı kandırmak isteyen LRF ve spin avcılığı bunu yaparken değişik atar aralıklarını kullanır. LRF için 0-10 gr atarlı kamışlar yeterli olurken spinde bu değer 10-30 gr arasındadır. Kamışların yanı sıra kullanılan makinelerde farklıdır. LRF için 500-2000 arası tercih edilirken spin için tercih edilen değer 2500-4000 arasıdır. Bu değerlerden de anlaşılacağı üzere spin avcılığında daha yüksek ağırlıklar daha uzak alanlara atılır. LRF avcılığında ise durum tersine döner ve daha geniş açılarla daha sığ sular taranır. LRF ile spin farkı bu şekilde kısaca tanımlanabilir.
LRF atış teknikleri
Yeminizin çok geride ya da ileride kalmaması için hava koşullarına ve malzemenize en uygun olan LRF atış teknikleri arasından seçim yapmalısınız. Atar aralığı, rüzgâr yönü, jig head yapısı ve kamış uzunluğu gibi faktörler atışların en büyük belirleyicileridir. Sağlıklı ve güvenli bir atış için öncelikle etraf kontrol edilmeli ve sonrasında kamış ile denizin 90 derece açı ile kesiştiği anda atış gerçekleşmelidir.