Kamp yapacak herkesin aklına takılan soruların başında gelir mat seçimi. Şişme ya da köpük mü olsa, çanta boy mu olsa, yoksa farklı bir türü mü olsa cümleleri sık sık tekrar edilir. Bu cümlelerle boğuşmadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve ona göre tercihlerinizi şekillendirmeniz gerekir. Kamp matı seçiminde önceliğinizi bütçenize verirseniz eğer konfor konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Matın malzemesi ve tipi de konforu etkileyen diğer faktörler arasında gelir. Eğer şişme ve köpük mat arasında kaldıysanız ikisinin de özelliklerine bakarak kendinize en uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Neden mat kullanılmalı?
Açık havada ya da çadır içerisinde mat kullanımı konforu büyük bir oranda arttırır. Düz zemininin, yerdeki küçük taşların size rahatsızlık vermesini engeller. Ayrıca yerden gelen soğuk havayı keser ve bu sayede uyurken daha az üşümenizi sağlar. kullanarak üşüme, sırt ağrısı ve kalitesiz uyku sorunlarından kurtulabilirsiniz. Özellikle son dönemde meydana gelen gelişmeler, kamp matlarının çok daha işlevsel ve konforlu almasını sağladı. Eğer siz de doğayla olan buluşmalarınızın eskisinden daha rahat ve keyifli geçmesini istiyorsanız size özel hazırladığımız kamp matı öneri yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Kamp çadırını kurduğumuz zeminden gelen soğuğu engelleyen ve zeminle aramızda stabil bir hava katmanının olmasını sağlayan kamp matlarının seçiminde dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunur. Kamp matı seçerken ilk olarak dikkat etmeniz gerkenler şeyler ısı yalıtımı ve konfordur. Farklı özelliklere sahip kamp matı çeşitleri arasından tercih yaparken matı nerede kullanacağınızı ve önceliklerinizi göz önünde bulundurmalısınız.
Uzun süreli kullanımlar için büyük bir avantaj sağlayan şişme mat, rahat ve yüksek konforlu bir uykunun mimarıdır. Eğer konforunuzdan bir şey kaybetmek istemiyorsanız kesinlikle şişme matı tercih etmelisiniz. Toplanması ve taşınması hayli kolay olan bu mat aynı zamanda çok fazla yer de kaplamaz. Hafif yapısına rağmen ısı yalıtımı konusunda yüksek güç gösterir. Ancak kullanımı sırasında şişme matlara çok daha özenli davranmanız gerekir. Matınızı ne kadar iyi korur, gerekli şartları ne kadar iyi yerine getirirseniz ömrü de o kadar uzun olur. Kullanım süresince de konforundan hiçbir şey kaybetmez. Şişme matları ya üfleyerek ya da yanında verilen hava aparatını kullanarak istediğiniz sertliğe getirebilirsiniz. Eğer şişme süresini anında atlamak istiyorsanız kendiliğinden şişen şişme matlara göz atabilirsiniz. Bu mat türünde valf açımı sonrasında kendiliğinden şişme başlar. Şişme mat konforu ve kapalı köpük mat dayanıklılığı bu matta bir aradadır. Ancak paket boyutları diğer mat türlerine göre çok büyüktür ve ağırdır. Bu nedenle doğa yürüyüşlerinde, arabasız seyahatlerde kullanılması pek önerilmez.
Köpük matlarda açık hücreli köpük mat ve kapalı hücreli köpük mat olmak üzere iki seçenek bulunur. Bu iki seçeneği birbirinden ayıran temel farklar vardır.
Kullanımı, taşıması ve saklaması oldukça kolay olan açık hücreli köpük mat, süngere benzeyen bir yapıya sahiptir. Mat içerisinde hava sirküle olabilir ve bu sayede vücut ağırlığı matın şekillenmesini sağlar. Vücut şeklini almasından dolayı büyük bir konfor sunar. Oldukça rahattırlar. Ancak bu matların kesinlikle suyla temas etmemesi gerekir. Su teması matın ömrünü kısaltır ve bir süre sonra tamamen kullanım dışı bırakır.
Bu mat türünde hava sirkülesinden bahsetmek mümkün olmaz. Hava tamamen kapalı hücreler içerisine hapsedilir. Oldukça ekonomik olan kapalı hücreli köpük matlar sağlam yapılıdır. Kamp malzemeleri arasında belki de en uzun süre kullanacağınız isim olabilir. Kolay kolay delinmez, su herhangi bir sorun teşkil etmez. Oldukça kaliteli bir ısı yalıtımı vardır. Tüm bu olumlu özelliklerin karşısındaysa tek bir olumsuz özellik bulunur: konfor. Kapalı hücreli köpük matlar oldukça sert bir yapıdadır. Bu sert yapı kullanım sırasında sorun çıkarabilir. Eğer sert bir zeminde uyumaya alışık değilseniz uykuya dalma konusunda zorluk çekebilirsiniz.